Comerç i Mercats

Et trobes a:Inici/Comerç i Mercats/Accions - Programes/Establiments singulars

Establiments singulars

Passejar per l’Eix Comercial de Lleida significa no només anar de compres sinó també caminar per un dels eixos viaris més antics i amb més historia de la Ciutat. Els carrers de Sant Antoni, Major, de Magdalena i del Carme i la més moderna avinguda de Blondel amb les seves places i carrerons, constitueixen la part més important del conegut com a nucli antic de la Ciutat i han estat, per tant, testimonis dels grans canvis que ha sofert al llarg dels anys.

Lleida compta amb més de 2.000 anys d’història i l’ofereix al visitant per mitjà d’un Comerç que configura un dels sectors més representatius del seu dinamisme, que ha sabut acomiadar la tradició als nous temps. En són una bona mostra els establiments comercials que trobarem a les pàgines següents, botigues adaptades a la historia de la ciutat que han sabut respectar les restes monumentals de les anteriors fases urbanes integrant-les i que, d’altra banda, quan s’ubiquen en un edifici que forma part del nostre patrimoni monumental li donen sentit i una raó de ser. Una ciutat viva i en contínua evolució que no perd les seves arrels ni el respecte al patrimoni, sinó que, ben al contrari, el converteix en una valor afegit.

La nostra intenció ha estat fer servir aquest esforç conjunt de botiguers i institucions per donar a conèixer petites pinzellades de la història de la ciutat fos a partir de les restes arqueològiques conservades o de l’ús d’edificis singulars i dels establiments amb una llarga tradició que donen caràcter al nostre comerç.

Al llarg de l’Eix Comercial de Lleida, anant de botiga en botiga coneixerem aspectes de la ciutat que normalment passen desapercebuts no sols als turistes, sinó als mateixos lleidatans que diàriament passegen per espais ocupats de fa molt de temps pels seus avantpassats.

Les restes que observem, en la majora dels casos no han estat objecte d’intervencions arqueològiques, més aviat s’han conservat amagades per murs i els canvis en la forma de construir i les reformes a causa dels nous usos els han fet sorgir, convertint cada establiment en un espai únic i especial.

Establiments singulars 1 Establiment: Artfang

Establiments singulars 2 Establiment: Albert Lajara

L’element més habitual són les arcades medievals, una solució arquitectònica molt utilitzada per edificar de forma esglaonada, acompanyant els canvis de nivell del turó de la Seu Vella, al voltant del qual es construeix la ciutat.

També han aflorat restes de muralles pertanyents a les diferents èpoques i altres elements que només s’expliquen amb relació a l’evolució econòmica i social de la vila com la conquesta cristiana o el desenvolupament, als carrers del Carme i de Magdalena, de barri d’artesans.  També es fa evident el creixement urbà en l’ampliació de muralles i la construcció de la Banqueta així com en els testimonis dels diferents setges patits pels lleidatans.

Establiments singulars 3 Establiment: Sitgetana

Més de vint segles d’història esperen, amagats, ésser descoberts amb nous ulls, els del visitant que arriba a Lleida per primer cop i els dels lleidatans que passegen cada dia per l’Eix Comercial de la nostra ciutat.

L’Oficina de Turisme de Lleida, s’ofereix “La Botiga dels Secrets”, es tracta de la ruta arqueològica pel comerç de Lleida. Per a més informació contactar: 973 700 319 o infoturisme@paeria.cat

Establiments singulars 4

 

Les Botigues Singulars que actualment podem veure són:

Botigues amb restes històriques

Calçats Girosoterrani amb pilastra de l’antiga església de Santa Maria Magdalena (S. XII-XIII)

ChristineArcs Medievals (S. XIII – XIV), celler i cup (S. XVI – XVII)

Aldavó. Dolors i Joana Arcada Medieval (S. XIII – XIV)

Foto Llum – Arcs Medievals (S. XIII – XIV)

Farreres Arcada Medieval (S. XIII – XIV)

Sergent Major Arcada Medieval (S. XIII – XIV), portalada moderna i cup (S. XVI – XVII)

Fermiñan – Soterrani medieval-modern amb pilars de pedra i voltes de maó (S. XIII-XVII)

Artfang – Arcades i volta medieval (S. XIII – XIV)

Albert Lajara – Arc (S.XIX)

Lavaquial – Cup i Celler (S. XVI – XVII)

Joeiria Gorné – Restes de la façana de pedra medieval (S. XIV)

Llibreria Caselles – Parets i volta de pedra (S. XVII)

Margarida Aldabó – Restes de murs i d’un celler (S. XIV – XVII)

Zara – Tram de muralla andalusina i feudal (S. X – XII)

Cortefiel – Restes de muralla medieval i moderna (segona meitat S. XII – XVIII)

Sitgetana – Restes de mur (S.XIX)

 

Botigues en edificis catalogats

Etxart & Panno - Casa Bergós (estil modernista)

Benetton – Antiga Banca Llorenç (estil neoclàssic)

Casa Baiget / Prenatal – Casa Melcior (estil modernista)

Turisme de Lleida – Casino Principal

Massimo Dutti / Fotografia Gómez / Mango – Casa Magí Llorens (estil modernista)

Bàscules Terés – Casa Morera (estil modernista)

 

Establiments centenaris

Monrabà - any 1850

Lavaquial - any 1890

Farmàcia Aragonés - origen medieval

Casa Guarro – any 1860

Casa Barrio – any 1918

Et destaquem...