Comerç i Mercats

Et trobes a:Inici/Comerç i Mercats/Accions - Programes

Accions - Programes

Premis de Turisme i Comerç

Des del 2010 l’Àrea de Comerç convoca anualment el Premis de Comerç de la Ciutat de Lleida. És al 2015 quan es decideix fer conjuntament el premis amb Turisme de Lleida, donant lloc així als actuals Premis de Turisme i Comerç de la Ciutat de Lleida. L’objectiu dels premis és reconèixer la qualitat i la professionalitat de les persones i empreses del sector turístic i comercial de Lleida, que són dos dels pilars econòmics fonamentals de la ciutat. Els premis compten amb tres categories: establiments, professionals i entitats.

Llegir Més

Establiments singulars

Passejar per l’Eix Comercial de Lleida significa no només anar de compres sinó també caminar per un dels eixos viaris més antics i amb més historia de la Ciutat. Els carrers de Sant Antoni, Major, de Magdalena i del Carme i la més moderna avinguda de Blondel amb les seves places i carrerons, constitueixen la part més important del conegut com a nucli antic de la Ciutat i han estat, per tant, testimonis dels grans canvis que ha sofert al llarg dels anys.

Lleida compta amb més de 2.000 anys d’història i l’ofereix al visitant per mitjà d’un Comerç que configura un dels sectors més representatius del seu dinamisme, que ha sabut acomiadar la tradició als nous temps. En són una bona mostra els establiments comercials que trobarem a les pàgines següents, botigues adaptades a la historia de la ciutat que han sabut respectar les restes monumentals de les anteriors fases urbanes integrant-les i que, d’altra banda, quan s’ubiquen en un edifici que forma part del nostre patrimoni monumental li donen sentit i una raó de ser. Una ciutat viva i en contínua evolució que no perd les seves arrels ni el respecte al patrimoni, sinó que, ben al contrari, el converteix en una valor afegit.

La nostra intenció ha estat fer servir aquest esforç conjunt de botiguers i institucions per donar a conèixer petites pinzellades de la història de la ciutat fos a partir de les restes arqueològiques conservades o de l’ús d’edificis singulars i dels establiments amb una llarga tradició que donen caràcter al nostre comerç.

Al llarg de l’Eix Comercial de Lleida, anant de botiga en botiga coneixerem aspectes de la ciutat que normalment passen desapercebuts no sols als turistes, sinó als mateixos lleidatans que diàriament passegen per espais ocupats de fa molt de temps pels seus avantpassats.

Les restes que observem, en la majora dels casos no han estat objecte d’intervencions arqueològiques, més aviat s’han conservat amagades per murs i els canvis en la forma de construir i les reformes a causa dels nous usos els han fet sorgir, convertint cada establiment en un espai únic i especial.

Establiments singulars 1 Establiment: Artfang

Establiments singulars 2 Establiment: Albert Lajara

L’element més habitual són les arcades medievals, una solució arquitectònica molt utilitzada per edificar de forma esglaonada, acompanyant els canvis de nivell del turó de la Seu Vella, al voltant del qual es construeix la ciutat.

També han aflorat restes de muralles pertanyents a les diferents èpoques i altres elements que només s’expliquen amb relació a l’evolució econòmica i social de la vila com la conquesta cristiana o el desenvolupament, als carrers del Carme i de Magdalena, de barri d’artesans.  També es fa evident el creixement urbà en l’ampliació de muralles i la construcció de la Banqueta així com en els testimonis dels diferents setges patits pels lleidatans.

Establiments singulars 3 Establiment: Sitgetana

Més de vint segles d’història esperen, amagats, ésser descoberts amb nous ulls, els del visitant que arriba a Lleida per primer cop i els dels lleidatans que passegen cada dia per l’Eix Comercial de la nostra ciutat.

L’Oficina de Turisme de Lleida, s’ofereix “La Botiga dels Secrets”, es tracta de la ruta arqueològica pel comerç de Lleida. Per a més informació contactar: 973 700 319 o infoturisme@paeria.cat

Establiments singulars 4

 

Les Botigues Singulars que actualment podem veure són:

Botigues amb restes històriques

Calçats Girosoterrani amb pilastra de l’antiga església de Santa Maria Magdalena (S. XII-XIII)

ChristineArcs Medievals (S. XIII – XIV), celler i cup (S. XVI – XVII)

Aldavó. Dolors i Joana Arcada Medieval (S. XIII – XIV)

Foto Llum – Arcs Medievals (S. XIII – XIV)

Farreres Arcada Medieval (S. XIII – XIV)

Sergent Major Arcada Medieval (S. XIII – XIV), portalada moderna i cup (S. XVI – XVII)

Fermiñan – Soterrani medieval-modern amb pilars de pedra i voltes de maó (S. XIII-XVII)

Artfang – Arcades i volta medieval (S. XIII – XIV)

Albert Lajara – Arc (S.XIX)

Lavaquial – Cup i Celler (S. XVI – XVII)

Joeiria Gorné – Restes de la façana de pedra medieval (S. XIV)

Llibreria Caselles – Parets i volta de pedra (S. XVII)

Margarida Aldabó – Restes de murs i d’un celler (S. XIV – XVII)

Zara – Tram de muralla andalusina i feudal (S. X – XII)

Cortefiel – Restes de muralla medieval i moderna (segona meitat S. XII – XVIII)

Sitgetana – Restes de mur (S.XIX)

 

Botigues en edificis catalogats

Etxart & Panno - Casa Bergós (estil modernista)

Benetton – Antiga Banca Llorenç (estil neoclàssic)

Casa Baiget / Prenatal – Casa Melcior (estil modernista)

Turisme de Lleida – Casino Principal

Massimo Dutti / Fotografia Gómez / Mango – Casa Magí Llorens (estil modernista)

Bàscules Terés – Casa Morera (estil modernista)

 

Establiments centenaris

Monrabà - any 1850

Lavaquial - any 1890

Farmàcia Aragonés - origen medieval

Casa Guarro – any 1860

Casa Barrio – any 1918

Ajuts al Teixit Empresarial

Sol·licitud d'ajuts al teixit empresarial de Lleida per afavorir l'autoocupació i la consolidació. 2019

L’Ajuntament de Lleida té oberta des del 2017 la convocatòria de la línia d’Ajuts al Teixit Empresarial que té com a objectiu fomentar a la ciutat de Lleida la creació d’iniciatives empresarials d’alt impacte en el teixit econòmic, per facilitar l’autoocupació, o finançar actuacions d’ampliació i millora d’empreses actives, en aquest sentit es plantegen les següents categories d’ajuts.

En aquest sentit es plantegen 2 categories d’ajuts:

 1. Ajuts a empreses de nova creació.
 2. Ajuts a empreses ja existents.

Aquestes dues categories d’actuació de caire prioritari comportaran una revitalització del mercat laboral de la ciutat de Lleida perquè fomenten l’ampliació de l’oferta i la millora de la competitivitat de les empreses ja implantades. D’aquesta manera, es busca garantir la durabilitat dels llocs de treball actuals i crear-ne de nous.

El pressupost dels Ajuts al Teixit Empresarial 2019 és de 170.000€, sent els imports dels ajuts a rebre pels sol·licitants entre 1.500€ i 3.000€ (per a inversions de 3.000€ i 6.000€ respectivament).

Els requisits bàsics per accedir a l’ajut són:

 • Tenir entre 16 i 65 anys i capacitat d’obrar.
 • L’activitat de l’empresa que es vol desenvolupar o que ja es realitza s'ha d’ubicar en el municipi de Lleida segons model 036 o 037 d’Hisenda.
 • En el cas de persones estrangeres, tenir el permís de treball que autoritzi el treball per compte propi.
 • No haver rebut un ajut empresarial o un microcrèdit atorgat per l’Ajuntament de Lleida en els darrers 3 anys, és a dir, durant el període de 2016 a 2018.
 • En el cas de les empreses ja constituïdes, haver facturat menys de 300.000 euros en cadascun dels darrers 3 exercicis.
 • Fer la inversió mínima de 3.000€.
 • No tenir deutes amb l’Ajuntament de Lleida, amb la Hisenda Pública, ni amb la Tresoreria de la Seguretat Social.
 • Pel que fa a professions, oficis i activitats que impliquin contacte amb menors, caldrà donar compliment a Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, en els termes en que li sigui aplicable.
 • Pel que fa als preceptes legals d’igualtat entre persones, cumplir amb la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
 • No podran obtenir la condició de beneficiàries aquelles persones que es trobin en algunes de les circumstàncies establertes a l’article 6 de l’annex I del Pla Estratègic de Subvencions en les Bases Reguladores Generals de la concessió de subvencions.

Per a més informació i fer la sol·licitud de l’ajut, la Paeria ha habilitat un tràmit online: www.paeria.cat/tramits

Ajuts Empresarials

Subvencions de Comerç, Mercats i Consum

Subvencions Comerç, Mercats i Consum

Anualment la Regidoria de Comerç, Mercats i Consum convoquen les següents línies de subvencions:

L2 "Promoció i dinamització de l'activitat comercial"

L'objecte d'aquesta línia és impulsar aquelles iniciatives que duguin a terme els gremis i les associacions de comerciants de la ciutat de Lleida, encaminades al disseny, execució i implantació d’una gestió operativa conjunta i unificada, que permeti millorar la seva posició competitiva en el mercat de la distribució i que promogui i potenciï les relacions entre els comerciants i els consumidors, amb l’objectiu de millorar el teixit comercial urbà i de proximitat, aconseguir una major participació i desenvolupament econòmic de la ciutat.

Seran subvencionables l’organització i realització d’actuacions que persegueixin les finalitats descrites anteriorment i que comportin un augment i una millora dels serveis al consumidor. Les accions promocionals hauran d’estar enfocades a incrementar la demanda potencial i a millorar la seva satisfacció.

L3 - Promoció i dinamització comercial dels mercats de la ciutat

L'objecte d'aquesta convocatòria és impulsar aquelles iniciatives que duguin a terme les associacions de comerciants, de marxants i/o de paradistes de la ciutat de Lleida, encaminades al disseny, execució i implantació d’una gestió operativa conjunta i unificada, que permeti millorar la seva posició competitiva en el mercat de la distribució i que promogui i potenciï les relacions entre els comerciants i els consumidors, amb l’objectiu d’aconseguir una major participació i desenvolupament econòmic de la ciutat. Seran subvencionables l’organització i realització d’actuacions que persegueixin les finalitats descrites anteriorment i que comportin un augment i una millora dels serveis al consumidor.

Les accions promocionals hauran d’estar enfocades a incrementar la demanda potencial i a millorar la seva satisfacció.

XARXA DE BARRIS - COMPRA I GUANYA 2020

La campanya “COMPRA I GUANYA” és un projecte col·laboratiu organitzat i coordinat per la XARXA DE BARRIS ANTICS AMB PROJECTES.

 

Xarxa Barris 2020Organitzadors

La campanya s’organitza de forma simultània als 31 municipis membres de la Xarxa de Barris Antics amb Projectes. Gràcies al treball col·laboratiu entre ajuntaments, com més municipis membres formen part de la Xarxa, hi ha més premis per sortejar, més incentius per comprar en el petit comerç, més guanyadors i més descoberta del territori català.

Enguany, en la desena edició, en són ja 31: Argentona, Balaguer, Besalú, Cabrera de Mar, Calaf,  Cardona, Centelles, Cervera, Cervià de les Garrigues, El Vendrell, Falset, Juneda, La Selva del Camp, Les Borges Blanques, l’Arboç, L’Espluga de Francolí, Lleida, Manresa, Mediona, Roda de Ter, Sallent, Sant Feliu de Codines, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Tous, Sant Quintí de Mediona, Santa Coloma de Queralt, Torelló, Tortosa, Tremp, Ulldecona i Vilanova del Camí.

15 municipis de Barcelona, 8 de Tarragona, 7 de Lleida i 1 de Girona

Els barris participants a Lleida són: Centre Històric i Magraners (aquest últim s’incorpora per primera vegada, fins ara només podien participar els barris que tenien o havien desenvolupant un Pla de Barris). L’Ajuntament compta amb la complicitat i col·laboració per part de les associacions de comerciants d’aquests barris.

 

MAGRANERS

CENTRE HISTÒRIC

CARNICERIA GIMENO

SNACK BAR TOPKAPI

ETIQUETA FUCSIA

MERCERIA BODEGA JOSE

KENTIA

A MÀ I MÉS

TALLER DE CERRAJERÍA HERMANOS AGUILA

VILUA

LLIBRERIA RAMON LLULL

MUEBLES AGUILA

TITS&TATS LLEIDA TATOO STUDIO

COCO, NAILS & BEAUTY LOUNGE

EXPENEDORIA NUM 23

CARPEDIEM

CHEROKEE

BAR TERRAZA

SOULS COFFEE SHOP

FLORS REYES

SERVEIS MONTSERRAT

JOEIRIA M. ALDAVO

FRUITERIA MAYAS

FUTBOL CDM

NATURA

QUIOSC

CARPINTERIA SOTO

FLUK

PERRUQUERIA J-R

CENTRO ESTÉTICA MIRELLA

BAMBU FLORS

MACAO

PASTELERIA MARYMAR

JUDITH DISSENY ARTESA

ESTÈTICA SARA BUIRA

FOTO ESTUDIO CARMEN

CAVIAR OUTFITS

RESTAURANT EN FAMILIA

PELUQUERIA SOLANES

GLACÉ

PERRUQUERIA AMBAR

MUEBLES GARZÓN

GALERIA ESPAI CAVALLERS

PERRUQUERIA F. MAZA

CAFETERIA PANADERIA LOURDES

EL CELLER DEL ROSER

COMERCIAL PINTURES

FARMACIA ESCUÉ

COLMADO PUIGCERCÓS

BLASI

PROXIM

KAMBA

SISBIRIS

ELECTRO LUMAR

LA BOHÈME BY LAVEDA

CULLERA & FORQUILLA

CORTINAJES AGUILA

LA SABATERIA

APITERÀPIA

PELUQUERIA LIDIA

PERFUMERIA JENNIE

PASTISSERIA M. SERRA

BAR PAQUITA

ABACUS

Objectius

 • Impulsar la recuperació de la centralitat comercial i social del nucli antic.
 • Dinamitzar el comerç de proximitat dels barris antics de la Xarxa: donar-lo a conèixer i impulsar-hi les compres.
 • Premiar els clients “Comprar al barri té premi”.

Mecànica de la campanya

Durant tot el mes d’octubre, totes les persones que comprin als comerços dels barris del Centre Històric i Magraners, podran optar a diferents premis aportats per tots els municipis participants.

Fases de la campanya:

Fase 1: CONCURS. Dinamització comercial (octubre).

Comprar al barri té premi. Els clients que compren en els establiments dels barris del Centre Històric i Magraners ompliran una butlleta de sorteig per optar als premis cedits pels municipis organitzadors: nits d’hotel, àpats, visites guiades, espectacles i esports, entre altres.

Fase 2: PREMIS. Campanya de dinamització turística o territorial (novembre de 2020 a juny de 2021). Els premiats del sorteig de cada municipi organitzador els guanyadors gaudiran dels premis, convidats pels 31 municipis organitzadors: visites guiades, visites teatralitzades, dinars, coneixement de l’entorn natural, tastos, nits d’hotel o participar en festes i fires locals, entre moltíssimes activitats.

Premi

Hi ha 32 premis: 31 per compradors i 1 pel comerç participant.

Els 31 guanyadors que han comprat a Lleida rebran un premi diferent entre ells, ja que cada un rebrà el premi que ha preparat un dels municipis organitzadors de la campanya.

 

Per premis i per més informació de la campanya podeu consultar la pagina web de la Xarxa de Barris Antics amb Projectes: https://xarxabarris.cat

Xarxa Barris 2020_2

XARXA DE BARRIS ANTICS - COMPRA I DESCOBREIX CATALUNYA 2021

La campanya “COMPRA I DESCOBREIX CATALUNYA” és un projecte col·laboratiu organitzat i coordinat per la XARXA DE BARRIS ANTICS AMB PROJECTES.

 

La campanya s’organitza de forma simultània als 32 municipis membres de la Xarxa de Barris Antics amb Projectes. Gràcies al treball col·laboratiu entre ajuntaments, com més municipis membres formen part de la Xarxa, hi ha més premis per sortejar, més incentius per comprar en el petit comerç, més guanyadors i més descoberta del territori català.

Enguany, en la onzena edició, en són ja 32: Argentona, Balaguer, Besalú, Cabrera de Mar, Calaf,  Cardona, Centelles, Cervera, Cervià de les Garrigues, El Vendrell, Falset, Juneda, La Selva del Camp, Les Borges Blanques, l’Arboç, L’Espluga de Francolí, Lleida, Manresa, Mediona, Roda de Ter, Sallent, Sant Feliu de Codines, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Tous, Sant Quintí de Mediona, Santa Coloma de Queralt, Torelló, Torres de Segre, Tortosa, Tremp, Ulldecona i Vilanova del Camí.

14 municipis de Barcelona, 8 de Tarragona, 9 de Lleida i 1 de Girona

Els barris participants a Lleida són: Centre Històric, Magraners, Democràcia i Remolins i La Bordeta. L’Ajuntament compta amb la complicitat i col·laboració per part de les associacions de comerciants d’aquests barris.

 

MAGRANERS DEMOCRÀCIA i REMOLINS
CARNICERIA GIMENO ABRAKADABRA
MERCERIA BODEGA JOSE BAR TOMAS
TALLER DE CERRAJERÍA HERMANOS AGUILA PEPA PIQUER
MUEBLES AGUILA COMPLEMENTS PEY&GIRO
EXPENEDORIA NUM 23 CORRIA S.A.
BAR TERRAZA HENNA LLEIDA
SERVEIS MONTSERRAT ESPORTS PIFARRE
FUTBOL CDM FLECA MONTSERRATINA
CARPINTERIA SOTO FLORS CAROL
CENTRO ESTÉTICA MIRELLA FOTO ESTIL
PASTELERIA MARYMAR GRANEL
FOTO ESTUDIO CARMEN IMPERIAL
PELUQUERIA SOLANES IMPRENTA PAYÀ
MUEBLES GARZÓN KONCEPTES
CAFETERIA PANADERIA LOURDES RESTAURANT LA MASIA
FARMACIA ESCUÉ SARA FRUITS
PROXIM SATTVA
ELECTRO LUMAR
CORTINAJES AGUILA
PELUQUERIA LIDIA
BAR PAQUITA
LA BORDETA
ADMINISTRACIÓ DE LOTERIES Nº9 MES VERD
FLORISTERIA CANALES ELECTRICITAT BOSCH
PERRUQUERIA MARIVI CAFETERIA DUENDES
FARMACIA MARIA REDONDO
(NOMÉS PARAFARMACIA)
GEMMA
CORTINAS PILAR MAPFRE BORDETA
PAPERERIA LA PLOMA LA BOTIGA DE LA CRIS
RESTAURANT L'AROSA ESTANC TRILLA
TAPISSERIA ANGEL LERMA OPTICA EYGA
CENTRE D'ESTETICA PIU BELLA NATURAL OPTICS BORDETA
ESPAI DIGITAL FARMÀCIA SABATE
(NOMÉS PARAFARMACIA)
CAFETERIA ARTE SANO BON AREA
CA L'ANTONELLO AMADOR PERRUQUERIA
PERRUQUERIA CRISTAL VILCAR ELECTRODOMESTICS
PEIXATERIA LEDESMA EURORECLAMS
ESTANC VIAÑA JOIERIA JOVERT I PURROY
OFIMA CA L'ECOLOGIC
K LA MONTSE BARBERIA ELISABETH PIÑOL
ASSESSORIA ESTHER AZNAR FRUITES BADIA
ROSTISSERIA URGELL CASA PONS
FARMACIA PEÑA ZALDIVAR
(NOMÉS PARAFARMACIA)
DENTAL SEGRIÀ
CENTRE HISTÒRIC
SNACK BAR TOPKAPI ETIQUETA FUCSIA
KENTIA A MÀ I MÉS
VILUA LLIBRERIA RAMON LLULL
TITS&TATS LLEIDA TATOO STUDIO COCO, NAILS & BEAUTY LOUNGE
CARPEDIEM CHEROKEE
SOULS COFFEE SHOP FLORS REYES
JOEIRIA M. ALDAVO FRUITERIA MAYAS
NATURA QUIOSC
FLUK PERRUQUERIA J-R
BAMBU FLORS MACAO
JUDITH DISSENY ARTESA ESTÈTICA SARA BUIRA
CAVIAR OUTFITS RESTAURANT EN FAMILIA
GLACÉ PERRUQUERIA AMBAR
GALERIA ESPAI CAVALLERS PERRUQUERIA F. MAZA
EL CELLER DEL ROSER COMERCIAL PINTURES
COLMADO PUIGCERCÓS BLASI
KAMBA SISBIRIS
LA BOHÈME BY LAVEDA CULLERA & FORQUILLA
LA SABATERIA APITERÀPIA
PERFUMERIA JENNIE PASTISSERIA M. SERRA
ABACUS

 

Objectius

 • Impulsar la recuperació de la centralitat comercial i social del nucli antic.
 • Dinamitzar el comerç de proximitat dels barris antics de la Xarxa: donar-lo a conèixer i impulsar-hi les compres.
 • Premiar els clients “Compra i descobreix Catalunya”.

L’any passat, en plena pandèmia per la Covid-19, la campanya es va desplaçar al mes d’octubre. Aquest 2021, gràcies a la millora en els indicadors sanitaris que permeten la mobilitat i la reobertura de comerços, la campanya recupera les seves dates habituals a les portes de l’estiu.

Per premis i per més informació de la campanya podeu consultar la pagina web de la Xarxa de Barris Antics amb projectes: https://xarxabarris.cat

Et destaquem...