Notícies

Et trobes a:Inici/Notícies/Noves iniciatives per impulsar la competitivitat del sector comercial i de l'hostaleria de Lleida

Noves iniciatives per impulsar la competitivitat del sector comercial i de l'hostaleria de Lleida

En les últimes setmanes s'han posat en marxa diverses iniciatives innovadores per donar impuls i augmentar la competitivitat del sector del comerç local i de l'hostaleria a la ciutat de Lleida.

Dimecres 18, de desembre del 2024

Imatge de la notícia Noves iniciatives per impulsar la competitivitat del sector comercial i de l'hostaleria de Lleida

La Regidoria de Promoció de la Ciutat, en el marc del projecte "Compra a Lleida", ha dut a terme en els últims mesos dues jornades formatives i de punt de trobada per al sector del comerç local, l'hostaleria, i el turisme. Amb formacions, xerrades i taules rodones que han tractat els temes més d'actualitat per al sector, com és el cas de la digitalització i com afrontar els nous reptes que tenen al davant.

El projecte contempla, també, diverses eines innovadores que ja s'estan posant en marxa i que poden ser de gran utilitat tant per als comerciants com per als usuaris i ciutadans de la ciutat.

1) Mentories de transformació digital

La primera de les iniciatives són sessions de mentoria personalitzades per a aquells negocis del sector comerç-turisme que ho desitgin. Aquest és un servei subvencionat, gratuït per als usuaris, i pensat perquè s'adapti a les característiques de cada projecte empresarial. Durant aquestes sessions s'analitzarà el grau de transformació digital del negoci, fent-ne una primera diagnosi per conèixer la situació real en què es troben. Posteriorment, se'n farà un pla de digitalització, per continuar amb la implementació de les accions establertes. Tot el procés compta amb el seguiment i acompanyament de persones professionals expertes en el sector.

Requisits per participar-hi:

 

  1. Ser autònom o empresa de fins a 12 persones treballadores
  2. Estar ubicats a la ciutat de Lleida
  3. L'activitat del negoci forma part del sector comerç-turisme

Les persones interessades poden inscriure's omplint aquest formulari AQUÍ. Enllaç inscripció: https://bit.ly/mentoriescomerç

2) Xatbot

La segona eina és un Xatbot amb base d'IA. Un assistent virtual creat amb el fi de facilitar i agilitzar tràmits, cerques i consultes de la ciutadania de Lleida. Per exemple, es podra promoure les cerques per facilitar el coneixement de l'oferta comercial i turística i d'activitats de Lleida. El Xatbot ja es pot consultar en aquest mateix web de Comerç Consum i Mercats, i també en el web de Turisme de Lleida. I per al sector comerç, és un recurs molt útil per donar visibilitat als negocis, ja que quan algun usuari pregunti al Xatbot, per exemple sobre botigues o negocis amb X característiques, pot ser que l'assistent recomani aquesta informació d'un negoci en concret.

Perquè el robot tingui tota aquesta informació i puguin sortir les dades en les respostes i recomanacions que farà, cal inscriure's i omplir la fitxa que s'ha preparat per a l'ocasió.

Inscripcions per aparèixer al Xatbot en aquest enllaç: https://bit.ly/XatbotAppCiutat

3) Comunitat energètica

Una tercera eina és la creació d'una comunitat energètica. Aquesta proposta supleix una necessitat molt freqüent que és l'estalvi energètic i també la reducció de despeses fixes com és la llum, i que afecta negativament a moltes persones, i concretament a molts negocis, fent que la seva base de despeses mensuals sigui feixuga. Amb l'objectiu de fer més competitiu el sector del comerç s'està gestionant aquesta comunitat. En aquest projecte, oferirà subministrament compartit als comerços de les principals zones comercials i turístiques de Lleida. La recollida energètica provindrà d'una instal·lació fotovoltaica col·locada a la coberta del Barris Nord, per compartir energia en un radi al voltant de 2 Km, amb la modalitat d'autoconsum compartit. Aquells establiments seleccionats, ja que de moment es pot donar cobertura a uns 40 usuaris, participaran també d'una auditoria d'eficiència energètica gratuïta per conèixer a fons les característiques del seu consum i, així, poder aplicar també millores d'estalvi i eficiència. L'energia que es rebrà és energia 100% renovable, que permetrà gaudir d'uns comerços més sostenibles i una gestió més eficient dels recursos. Pot arribar a aconseguir-se un estalvi anual de 500 a 800 € (el nombre aproximat d'euros dependrà de cada cas, i de la gestió particular de cada local).

Per a totes aquelles persones interessades en participar en el projecte, s'ha d'omplir aquest formulari d'inscripció: https://bit.ly/energiacomerç

4) App Ciutat

Finalment, la quarta eina que s'està posant en funcionament és l'App Ciutat. Aquesta aplicació, versió mòbil i web, permetrà una connexió entre els diversos comerços, serveis i negocis, i l'administració, la ciutadania i les persones que visitin la ciutat. És, així doncs, un accessori d'unió i interconnexió entre tots aquests elements, que ajidarà a crear xarxa i a donar visibilitat als negocis. És una molt bona oportunitat perquè els negocis de Lleida ciutat puguin augmentar el seu coneixement entre els visitants de la ciutat de Lleida i la ciutadania en general.

Per a aquelles persones interessades en aparèixer en els directoris de l'App Ciutat, poden inscriure's deixant les seves dades en el següent enllaç: https://bit.ly/XatbotAppCiutat (*si anteriorment s'ha fet inscripció en el formulari del Xatbot, i s'ha omplert tot, és el mateix formulari, no cal completar-lo dues vegades).

5) Retail Lab

Creació d'un espai digital i físic per contribuir a generar coneixement, reflexió i creació d'experiències per a l'activitat econòmica i per a la ciutadania del municipi de Lleida. S'oferiran diverses activitats i formacions adreçades tant a l'activitat econòmica amb punt de venda com a empresaris, autònoms, professionals del sector retail i associats (comerç, turisme, hostaleria, etc.). Les àrees principals d'actuació són augmentar el coneixement i les habilitats amb formació pels establiments en digitalització, habilitats i competències digitals, comunicació digital aplicada al sector comerç, ús de la tecnologia i exposició de producte, principals tendències i tecnologia per al comerç. Per altra banda, també s'oferiran recursos i continguts de consulta de valor, la creació de xarxa entre els establiments i la ciutadania a través de l'intercanvi d'experiències, i, un espai de reflexió i suport a l'adaptació de la tecnologia per als punts de venda de la ciutat de Lleida.

Cal destacar que totes aquestes actuacions ajudaran a promoure la competitivitat del comerç, l'hostaleria i el turisme de la Ciutat. També la interacció més ràpida i pràctica dels usuaris, ciutadans i visitants de la ciutat de Lleida, en l'obtenció de propostes comercials i turístiques, i d'aquesta manera, aconseguir una sinergia més efectiva entre tots els implicats.  Per finalitzar, per al bon desenvolupament de totes aquestes eines, és clau la col·laboració de tots els sectors implicats, i, sobretot, de tots aquells professionals del retail que estiguin interessats en participar en alguna d'aquestes iniciatives, fent inscripció i complimentant les fitxes d'aquell projecte en què vulgui participar (anteriorment esmentats).

El projecte “Compra a Lleida” opera amb finançament dels fons europeus NextGenerationEU, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) del govern de l’Estat, a través del Ministeri d’Indústria i Turisme. El projecte té previstes un total d’onze actuacions de diferents àmbits, amb l’objectiu de desenvolupar inversions físiques i digitals per a potenciar el turisme de compres i incrementar, entre altres, les despeses que es fan a la ciutat. Entre les actuacions destaca l’Operació Rambla, les obres de transformació de la Rambla Ferran que es preveu que impulsin la seva revitalització i, especialment, la dinamització de l’activitat comercial al voltant d’aquest eix central de la ciutat.

 

Categories: Comerç

Et destaquem...