Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU) per afavorir l’activitat comercial, industrial i els serveis de proximitat a Lleida
Dimarts 07, desembre del 2021
La Paeria presenta els resultats de l’estudi sobre el Cens d’Activitats Econòmiques a les plantes baixes de Lleida, impulsat per la Regidoria de Consum, Comerç, Mercats i Participació
L’estudi ha permès censar un total de 5.362 establiments de 12 barris i posa de manifest la importància cabdal de les activitats econòmiques que es produeixen a peu de carrer
La regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació, Marta Gispert, acompanyada del professor de la Universitat de Lleida, Jaume Macià, ha presentat avui els resultats de l’estudi sobre el Cens de les Activitats Econòmiques situades a les plantes baixes dels edificis de Lleida.
Aquest estudi ha permès censar un total de 5.362 establiments actius i tancats o buits de 12 barris de la ciutat, i posa de manifest la importància cabdal que tenen per a la ciutat de Lleida les activitats econòmiques que es produeixen a peu de carrer.
Les dades posen de manifest que el 86,4 % del Valor Afegit Brut, (VAB), generat a la ciutat de Lleida correspon al sector serveis, la qual cosa representa més de 3’4 milions d’euros, dels quals 2’1 milionscorresponen a comerç, comunicacions, activitats immobiliàries, tècniques i administraves, financeres i assegurances. La regidora Gispert ha volgut posar de manifest la importància d’aquesta dada que indica que “la meitat del valor afegit generat per la ciutat es produeix en establiments i negocis situats a peu de carrer”.
L’estudi confirma que els establiments de serveis representen més del 60% de l’oferta a nivell general, tret de l’Eix Comercial en què hi predomina l’oferta d’establiments comercials que, al seu torn, són el 36% del volum total d’establiments actius que hi ha arreu de la ciutat.
Dels més de cinc mil locals que s’han pogut censar n’hi ha un 30% que ara estan buits, però que en un 82% dels casos havien tingut activitat. Per tant, són locals tancats.
La regidora de Consum, Comerç, Mercats i Participació ha agraït la implicació del professor Macià i del Grau de Geografia i ha explicat que és rellevant que per primer cop es tinguin dades reals que permeten traçar polítiques comercials adequades a les necessitats i a la situació comercial de la ciutat de Lleida que passen, entre altres estratègies pel desenvolupament de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana.
Les Àrees de Promoció Econòmica Urbana, APEU, són un model de col·laboració públic-privat orientat a millorar la gestió i facilitar la modernització i promoció d’àrees urbanes i de serveis, a les ciutats amb l’objectiu de crear models de ciutats compactes en què la presència d’activitats econòmiques al centre dels nuclis urbans afavoreixi l’activitat comercial, industrial i els serveis de proximitat.
La finalitat de les APEU és la modernització i la promoció de determinades zones urbanes, millorar la qualitat de l’entorn urbà a partir d’actuacions sostenibles, incrementar la competitivitat de les empreses i afavorir la creació d’ocupació.
L’estudi sobre el Cens d’Activitats Econòmiques en locals de planta baixa de Lleida és una iniciativa de l’àrea de comerç de la regidoria amb la participació del Grau de Geografia de la Universitat de Lleida i el Grau Superior de Comerç Internacional de l’Escola del Treball, que s’ha du a terme gràcies a un exhaustiu treball de camp i l’ajuda d’una eina cartogràfica que desenvolupa la secció SIG de la Paeria.